Gîtes du Chaffour

RECIPE - Tagliatelle met coulemelles

Deze regionale paddenstoel, ook bekend als “lépiote”, is een echte traktatie voor de smaakpapillen op het hoogtepunt van het herfstseizoen! Herontdek het recept voor heerlijke tagliatelle met de delicate, slanke coulemelles die de weiden van de Ardennen bezaaien.

Ingrediënten (voor 6 personen) :

  • 750 g tagliatelle
  • 6 mooie coulemelles
  • 1 groot teentje knoflook
  • 2 sjalotten
  • 100 g peterselie
  • 300 ml verse room
  • 75 ml witte wijn
  • olijfolie, zout en peper

Goed om te weten: Oogsten

  • Wanneer plukken? Lente en herfst, maar september en oktober zijn de beste maanden.
  • Waar? In weiden, weilanden, bossen en langs landweggetjes en wegen, in heksenkringen of geïsoleerd.
  • Hoe kun je ze herkennen? De diameter van de dop is tussen de 10 en 30 cm, terwijl de voet tot 25 cm hoog en 2 tot 3 cm breed kan zijn. Let erop dat de ring over de voet glijdt zoals een ring om een vinger. De vrij lichtgekleurde hoed is bedekt met bruinachtige schubben, die in het midden talrijker en imposanter zijn. De voet neigt naar bruin. De bladen zitten los en het vlees is vrij vezelig.
  1. Verwijder de stelen om te bewaren en kook alleen de kapjes van de coulemelles. Was ze voorzichtig, dep ze droog met keukenpapier en snijd ze in reepjes.
  2. Maak de peterselie schoon en pel de knoflook en sjalotten, hak alles samen fijn. Zet apart.
  3. Bak de reepjes in een koekenpan met een beetje olie ongeveer tien minuten op middelhoog vuur en breng op smaak met zout en peper.
  4. Voeg de knoflook, peterselie, witte wijn en crème fraîche toe, roer en laat iets inkoken.
  5. Breng een pan gezouten water aan de kook, voeg de tagliatelle toe en kook de tagliatelle gedurende de op de verpakking aangegeven tijd voordat je deze afgiet.
  6. Voeg de pasta toe aan de paddenstoelencrème en roer regelmatig gedurende een minuut. Nu is het klaar!

Eet smakelijk!

+32 87 37 70 40

©2025 Gîtes du Chaffour Alle rechten voorbehouden - Aangedreven doorLodgify